Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Kawę i herbatę serwuj latem na zimno!

peach iced tea with fresh fruit

Sztampowe pytanie, kiedy pojawiają się goście: „kawa? herbata?” nabierze zupełnie innego wymiaru, jeśli zaproponujesz im letnie, mrożone wersje tych napojów. Wystarczy mieć w domu kilka prostych składników, by zawsze być gotowym przygotować domowe ice tea lub frappe!

 

Kto nie lubi mrożonej herbaty lub pysznej kawy z lodami i bitą śmietaną? Na wypadek niezapowiedzianych gości, a także na wypadek, gdybyś sam miał chęć na taki smakołyk, latem miej zawsze w domu: pudełko lodów waniliowych w zamrażarce, bitą śmietanę (może być w sprayu), mleko, cytrynę oraz syrop brzoskwiniowy. Zakładamy, że kawa i herbata zawsze się w domu znajdzie. Jeśli chcesz podawać te specjały rodem z modnej kawiarni w sposób atrakcyjny, zadbaj o odpowiednie naczynia. Modnie dziś jest podawać ice tea w słoiczkach z wieczkiem i rurką. Do kawy przydadzą się wysokie szklanki rozszerzające się ku górze. Najlepiej by miały małe uszko. Warto zainwestować  także w paczkę słomek. A w zamrażarce koniecznie musi być zawsze zapas lodu.

Mrożona herbata

Zaparz czarną herbatę- nie za mocną i wystudź ją. Jeśli spieszy ci się, zaparz w połowie zwykłej ilości wody. Poczekaj aż herbata naciągnie, a następnie rozcieńcz ją z chłodną wodą. Herbatę cytrynową wystarczy lekko osłodzić i dodać sok z cytryny oraz kawałeczki świeżych cytryn. Do nadania smaku brzoskwiniowego będzie nam potrzebny syrop brzoskwiniowy, taki, jak dodaje się w kawiarniach do kaw i deserów. Można dodać kawałeczki świeżej brzoskwini. Ice tea podajemy mocno słodzoną, więc nie oszczędzamy lodu! Na pewno wszyscy goście docenią nasze starania. Nie pogardzą takim napojem również dzieci.

Kawa na zimno

Kawę na zimno można podawać na wiele sposobów, zaproponować gościom można frappe, zwykłą mrożoną czy affogato. Zaparzona i wystudzoną kawę można po prostu wymieszać z lodem. Ale można także zmiksować z mlekiem, dodać lodów, czekolady, banana, a wszystko ozdobić bitą śmietaną. Świetnym trikiem jest polanie ścianek szklanki polewą czekoladową. Tworzy niesamowity efekt, gdy uzupełnimy wszystko kawową miksturą. Dodaje też czekoladowej nuty smakowej. Włosi do gorącego espresso wrzucają gałkę lodów i taki deser jedzą łyżeczką, to affogato. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Co ważne- kawa mrożona nie musi być z ekspresu. Rozpuszczalna też się nadaje, ale lepiej smakuje w wersji słodkiej i miksowanej. Smacznego!

(kejt)

 

 

Wróć do kategorii magazyn

Kawę i herbatę serwuj latem na zimno! 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*