Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Jak marynować mięso na grilla

Grilled chicken fillets and vegetables, top view

Większość z nas lubi grillowane mięso, ale pod warunkiem, że jest miękkie, soczyste i pełne smaku. Zwykle mięso z grilla ma w sobie ten charakterystyczny aromat dymu, ale głębię smaku zapewniają mu przyprawy. Podpowiadamy jak zamarynować mięso przed wrzuceniem go na ruszt.

 

Dlaczego warto marynować mięso przed pieczeniem na grillu? Bo będzie nie tylko lepiej smakować, dobrze zamarynowane mięso skruszeje i będzie soczyste i miękkie. Marynata spowoduje, że mięso szybciej się upiecze, będzie wilgotne i miękkie w środku, a na zewnątrz przypieczone. Sama przyprawa do grilla nie wystarczy. Nie warto też stawiać na mięso już zamarynowane, kupione w sklepie. Zwykle takie przysmaki zawierają ogromną ilość soli, glutaminianu sodu i innych niezdrowych dodatków. Nie mamy nigdy pewności co do świeżości takiego mięsa, bo marynata skutecznie maskuje zapachy. Najlepiej kupić świeże mięso na grilla i zamarynować je samodzielnie na dzień przed imprezą. Podrzucamy wam najlepsze sposoby na przygotowanie mięsa do grillowania.

Musztarda

Dobrej jakości musztarda jest doskonałą bazą do marynaty do mięs. Najlepiej sprawdza się w przypadku wieprzowiny, a więc karkówki czy żeberek, które najczęściej lądują u nas na grillu. Do musztardy dodać należy ulubione przyprawy: na przykład wędzona paprykę (doskonale podkreśla dymny aromat grilla). Sprawdzi się czosnek, pieprz ziołowy, odrobina miodu, ostrego sosu lub pikantnej papryki. Do wieprzowiny świetnie pasują świeże zioła jak rozmaryn i tymianek oraz gorczyca.

Alkohol

Nie od dziś wiadomo, że mięso lubi alkohol. Od niego kruszeje, mięknie, nabiera smaku i aromatu. Do cięższych mięs odpowiednie będzie czerwone wino lub whisky (jest składnikiem amerykańskiej marynaty barbecue), a do delikatniejszych mięs odpowiednie będzie białe wino. Odważni mogą spróbować poeksperymentować z nalewkami- sprawdzą się zarówno te słodsze owocowe jak i ziołowe nalewki. Dodatek oliwy i świeżych ziół doskonale uzupełni marynatę.

Jogurt

W kuchni greckiej czy hinduskiej jogurt jest popularnym sposobem na zmiękczenie mięsa przed przyrządzeniem. Dodaje mu soczystości, delikatności. Marynata na bazie jogurtu idealnie sprawdza się w przypadku drobiu. Możemy postawić na hinduskie klimaty i pobawić się z curry, garam masala lub poeksperymentować z aromatem mango. Możemy również pójść w klimaty greckie i do jogurtu dodać świeże zioła, czyli oregano, liść laurowy, bazylia, mięta, a także sproszkowane, suszone pomidory.

Oliwa

Najprostszym sposobem na przygotowanie mięsa do pieczenia jest przygotowanie oliwy z przyprawami. Świeże i suszone zioła nabierają więcej smaku w połączeniu z roślinnym tłuszczem, który wnika w mięso i nasyca je aromatem. Do marynaty z oliwy można dodać cytrynę- jej sok lub otarta skórkę, pomoże to mięsu skruszeć. Oliwa jest doskonałym nośnikiem smaku. Pozostałą z naczyniu do marynowania oliwą można smarować mięso podczas grillowania.

Warto wiedzieć

Najlepiej solić mięso po grillowaniu. Ostatecznie tuż przed albo już na ruszcie. Mięso, które zbyt długo było marynowane w soli najprawdopodobniej będzie suche po upieczeniu, bo sól wyciąga z mięsa wodę. Najlepiej podać sól w młynku na stół i pozwolić gościom dosolić mięso na talerzu. Często, jeśli mięso było dobrze marynowane wcale nie wymaga dosolenia. Marynaty zawierające cukier, miód, większe kawałki suszonych ziół lubi się przypalać na grillu, dlatego należy piec je w mniejszej temperaturze, ewentualnie dodawać cukier i miód pod koniec grillowania. Jeśli użyjemy pędzla do „maźnięcia” mięsa słodką marynatą pod koniec pieczenia, wytworzy nam się lśniąca, smaczna, karmelizowana otoczka. Uważać należy również grillując mięso w jogurcie- najlepiej, by nie miało bezpośredniego kontaktu z ogniem. Można upiec je na tacce. Pamiętajmy, że na grillu piec można też w rękawie lub folii.

(kejt)

 

Wróć do kategorii magazyn

Jak marynować mięso na grilla 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*