Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Jak marynować mięso na grilla

Grilled chicken fillets and vegetables, top view

Większość z nas lubi grillowane mięso, ale pod warunkiem, że jest miękkie, soczyste i pełne smaku. Zwykle mięso z grilla ma w sobie ten charakterystyczny aromat dymu, ale głębię smaku zapewniają mu przyprawy. Podpowiadamy jak zamarynować mięso przed wrzuceniem go na ruszt.

 

Dlaczego warto marynować mięso przed pieczeniem na grillu? Bo będzie nie tylko lepiej smakować, dobrze zamarynowane mięso skruszeje i będzie soczyste i miękkie. Marynata spowoduje, że mięso szybciej się upiecze, będzie wilgotne i miękkie w środku, a na zewnątrz przypieczone. Sama przyprawa do grilla nie wystarczy. Nie warto też stawiać na mięso już zamarynowane, kupione w sklepie. Zwykle takie przysmaki zawierają ogromną ilość soli, glutaminianu sodu i innych niezdrowych dodatków. Nie mamy nigdy pewności co do świeżości takiego mięsa, bo marynata skutecznie maskuje zapachy. Najlepiej kupić świeże mięso na grilla i zamarynować je samodzielnie na dzień przed imprezą. Podrzucamy wam najlepsze sposoby na przygotowanie mięsa do grillowania.

Musztarda

Dobrej jakości musztarda jest doskonałą bazą do marynaty do mięs. Najlepiej sprawdza się w przypadku wieprzowiny, a więc karkówki czy żeberek, które najczęściej lądują u nas na grillu. Do musztardy dodać należy ulubione przyprawy: na przykład wędzona paprykę (doskonale podkreśla dymny aromat grilla). Sprawdzi się czosnek, pieprz ziołowy, odrobina miodu, ostrego sosu lub pikantnej papryki. Do wieprzowiny świetnie pasują świeże zioła jak rozmaryn i tymianek oraz gorczyca.

Alkohol

Nie od dziś wiadomo, że mięso lubi alkohol. Od niego kruszeje, mięknie, nabiera smaku i aromatu. Do cięższych mięs odpowiednie będzie czerwone wino lub whisky (jest składnikiem amerykańskiej marynaty barbecue), a do delikatniejszych mięs odpowiednie będzie białe wino. Odważni mogą spróbować poeksperymentować z nalewkami- sprawdzą się zarówno te słodsze owocowe jak i ziołowe nalewki. Dodatek oliwy i świeżych ziół doskonale uzupełni marynatę.

Jogurt

W kuchni greckiej czy hinduskiej jogurt jest popularnym sposobem na zmiękczenie mięsa przed przyrządzeniem. Dodaje mu soczystości, delikatności. Marynata na bazie jogurtu idealnie sprawdza się w przypadku drobiu. Możemy postawić na hinduskie klimaty i pobawić się z curry, garam masala lub poeksperymentować z aromatem mango. Możemy również pójść w klimaty greckie i do jogurtu dodać świeże zioła, czyli oregano, liść laurowy, bazylia, mięta, a także sproszkowane, suszone pomidory.

Oliwa

Najprostszym sposobem na przygotowanie mięsa do pieczenia jest przygotowanie oliwy z przyprawami. Świeże i suszone zioła nabierają więcej smaku w połączeniu z roślinnym tłuszczem, który wnika w mięso i nasyca je aromatem. Do marynaty z oliwy można dodać cytrynę- jej sok lub otarta skórkę, pomoże to mięsu skruszeć. Oliwa jest doskonałym nośnikiem smaku. Pozostałą z naczyniu do marynowania oliwą można smarować mięso podczas grillowania.

Warto wiedzieć

Najlepiej solić mięso po grillowaniu. Ostatecznie tuż przed albo już na ruszcie. Mięso, które zbyt długo było marynowane w soli najprawdopodobniej będzie suche po upieczeniu, bo sól wyciąga z mięsa wodę. Najlepiej podać sól w młynku na stół i pozwolić gościom dosolić mięso na talerzu. Często, jeśli mięso było dobrze marynowane wcale nie wymaga dosolenia. Marynaty zawierające cukier, miód, większe kawałki suszonych ziół lubi się przypalać na grillu, dlatego należy piec je w mniejszej temperaturze, ewentualnie dodawać cukier i miód pod koniec grillowania. Jeśli użyjemy pędzla do „maźnięcia” mięsa słodką marynatą pod koniec pieczenia, wytworzy nam się lśniąca, smaczna, karmelizowana otoczka. Uważać należy również grillując mięso w jogurcie- najlepiej, by nie miało bezpośredniego kontaktu z ogniem. Można upiec je na tacce. Pamiętajmy, że na grillu piec można też w rękawie lub folii.

(kejt)

 

Wróć do kategorii magazyn

Jak marynować mięso na grilla 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*