Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Imprezowy pewniak – ptysie

fot. fotolia

Wytrawne i deserowe miniptysie są idealną przekąską imprezową. To samo ciasto jest podstawą do wersji na słono i na słodko. Rodzajów nadzienia – nieskończenie wiele. Do tego można je przygotować wcześniej i smakują każdemu!

Małe ptysie, na jeden kęs z dowolnym nadzieniem, sprawdzą się szczególnie na imprezach ze szwedzkim stołem.
Same ptysie można przygotować nawet dzień wcześniej z tzw. ciasta zaparzanego – gotujemy szklankę wody, do wrzątku dodajemy 125 g masła, a po jego roztopieniu – szklankę mąki. Gdy ciasto ostygnie dodajemy 4 jajka i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskami małe rozetki. Można też oczywiście użyć łyżki i zrobić mniej finezyjne, ale równie pyszne ptysie.

Piecze się je w temperaturze 200 st przez ok. 30 minut, do zarumienienia. Gdy będą gotowe, trzeba je wystudzić i przełożyć wybranym nadzieniem.

Ryby czy grzyby?

Ciasto ptysiowe samo w sobie jest neutralne w smaku, dlatego idealnie pasują do niego różne rodzaje wypełnień. Świetnym pomysłem jest nadzienie rybne, np. pasta z tuńczyka, majonezu i pokrojonych w drobną kosteczkę ogórków korniszonów. Znakomicie sprawdzi się również łosoś wędzony, np. w połączeniu z kremowym serkiem i koperkiem.

Popularnym imprezowym jedzeniem są również pieczarki – dobrze sprawdzi się również farsz z tych lubianych grzybów. Np. z dodatkiem świeżego tymianku i żółtego sera.

Kolejne możliwości dają jajka – klasyczna pasta jajeczna, z majonezem i szczypiorkiem również może stać się uzupełnieniem wytrawnych ptysiów.

Dla mięsożerców można wybrać np. nadzienie z szynką parmeńską lub połączyć pastę jajeczną z drobno pokrojoną polską szynką gotowaną.

Na słodko – delikatne jak piórko

Ptysie na słodko znakomicie sprawdzą się nie tylko na imprezach bez zasiadania, ale również na przyjęciach dla dzieci oraz babskich spotkaniach – wieczorach panieńskich czy baby shower.
Najlepiej wybrać nadzienia na bazie bitej śmietany. By krem był bardziej zwarty można dodać do niego również stężoną galaretkę lub serek mascarpone. Idealnie smakować będzie z orzeźwiającymi owocami, np. lekko kwaśnymi malinami czy wiśniami.

Przygotowując ptysie, pamiętajmy, by nie stały one zbyt długo po nadzianiu. Istnieje ryzyko, że krem przesiąknie przez ciasto i staną się one wilgotne i mało apetyczne.

(aga)

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*