Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Idealne desery do grilla

Juicy grilled pineapple on plate on table close-up

Planując imprezę grillową, koncentrujemy się przede wszystkim na tym, co wrzucimy na ruszt. Tymczasem warto zastanowić się również nad tym, co zaserwujemy po obiedzie lub kolacji. Oto kilka propozycji deserów po grillu.

Deser po ciężkim obiedzie powinien być już lżejszy i nie zapychać dodatkowo żołądka. Odradzamy ciężkie ciasta ucierane, z maślanymi kremami czy lody z polewami. Podczas letniego przyjęcia pod chmurką znakomicie sprawdzą się bezy, serniki na zimno i inne desery niewymagające pieczenia.

Dostojna Pavlova i bałagan w Eton

Idealnym deserem na lato jest beza – niby bardzo słodka, ale lekka i znakomicie komponująca się z sezonowymi owocami. Świetnie łączy się również z delikatnymi kremami na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Można upiec klasyczny tort – np. Pavlova, czyli wysoką bezę, lekko ciągnącą w środku, z dodatkiem kremu i świeżych owoców. Jednak tak duża beza musi się suszyć w piekarniku blisko 2 godziny. Jeśli żar leje się z nieba, niekoniecznie chcemy dogrzewać kuchnię pracującą przez tyle czasu maszyną. Rozwiązaniem mogą być małe, kupne beziki, które wykorzystamy do Eton Mess, czyli kultowego deseru z Wielkiej Brytanii. To serwowany w wysokich szklankach przysmak, na który również składają się krem, owoce i beza, tym razem pokruszona. Ale uwaga – ten deser nie lubi czekania. Nie można przygotować go wcześniej, musi być zrobiony tuż przed podaniem.

Sernik na zimno

Niegdyś robiło się go z serków homogenizowanych i gotowej galaretki. Dziś sernik na zimno może być także z ricotty, mascarpone lub serka kanapkowego. Jeśli połączymy go z oryginalnymi dodatkami, np. limonką, kremem bazyliowym czy sokiem z granatu, uzyskamy naprawdę oryginalny deser, którym zaskoczymy naszych gości. Jego zaletą jest to, że można, a wręcz trzeba zrobić go wcześniej. Będzie czekał gotowy w lodówce, podczas gdy my będziemy rozkoszować się pysznościami z rusztu i rozmową z przyjaciółmi.

Tiramisu, panna cotta i spółka

Równie świetnie sprawdzą się także włoskie klasyki – tiramisu i panna cotta. Idealnie podkreślą wakacyjny klimat grillowego przyjęcia, a ich przygotowanie nie jest czaso- i pracochłonne. Tiramisu można podkręcić, dodając do niego owoce, np. jagody lub maliny. Podobnie z panna cottą – warto zaserwować ją z musem z owoców sezonowych, np. truskawek, brzoskwiń czy wiśni. A jeśli na imprezie nie będzie dzieci, do musu warto dodać trochę alkoholu.

A może jednak z rusztu?

A gdyby tak na czas deseru również nie rezygnować z grilla? Znakomicie grilluje się ananas, który można podać np. z syropem klonowym albo orzeźwiającym sorbetem. Na grill polecane są również śliwki i brzoskwinie.

(aga)

 

Wróć do kategorii magazyn

Idealne desery do grilla 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*