Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Francuskie śniadanie – zaskocz swoich gości

assorted bread and pastry

Francuskie śniadania znane są na całym świecie, dlatego często serwuje się je w restauracjach i hotelach. Francuskie śniadanie bez problemu możemy przygotować również w domu i podać je gościom, którzy zostali u nas na noc. Dowiedz się, jak przygotować francuskie śniadanie.

Francuzi lubią lekkie i przede wszystkim słodkie śniadania, dlatego podstawą tego dania są słodkie wypieki, pyszne rogaliki i konfitury. Do tego obowiązkowa filiżanka cafe au lait.

Francuskie pieczywo – jakie wybrać?

Francuskie pieczywo jest znane na całym świecie. Największą popularnością cieszą się chrupiące bagietki i croissanty, dlatego nie powinno zabraknąć ich na stole z francuskim śniadaniem. Do tego warto upiec lub kupić kilka ciastek typu Bridor. Są wykonane z ciasta francuskiego z dużą ilością masła – dzięki czemu mają tak niezwykły smak. Do ciastek dodaje się czekoladę, krem albo pieczone jabłka. Mogą przybierać ciekawe formy – rogale, kieszonki, ślimaki. Będą świetnie wyglądać na porannym stole.

Francuskie konfitury na śniadanie

Francuskie wypieki, dzięki dużej ilości masła w cieście francuskim, są bardzo delikatne i mają listkową strukturę. Po wyjęciu z pieca są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Można jeść je jeść bez dodatków albo posmarować owocową konfiturą. Francuzi kochają tradycyjne smaki tj. konfiturę truskawkową, morelową czy marmoladę z pomarańczy. Na francuskich stołach znajdziemy też bardziej wyszukane smaki tj. konfiturę figową czy kasztanową. Tajemnica smaku tkwi w tradycyjnej francuskiej recepturze.

Deska serów – dodatek do śniadania

Francuzi uważają, że każdy posiłek powinien kończyć się kawałkiem dobrego sera. Deska serów to obowiązkowy dodatek do obiadu, czy kolacji. Możemy postawić ją również do śniadania. Francuskie sery cieszą się uznaniem na całym świecie. Istnieje ponad 500 gatunków. Najczęściej podaje się pięć różnych gatunków na jednym półmisku. Taki dodatek nazywany jest deską serów. Do wyboru mamy miękkie, twarde, świeże, dojrzewające, a także wyśmienite sery pleśniowe. Do najbardziej znanych należą oczywiście: camembert, brie. My polecamy długo dojrzewający Chausee aux Moines oraz Le Petit St Paulin.

Do śniadania podajemy cafe au lait.

 

 

Wróć do kategorii magazyn

Francuskie śniadanie – zaskocz swoich gości 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*