Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Faworki na Tłusty Czwartek

2016-02-02_12.11.48

Przywędrowały do nas z Niemiec lub Litwy i nazywane są również chrustem, chruścikami lub kreplami. Te pyszne kruchutkie ciastka jemy zwykle tylko pod koniec karnawału, a potem czekamy na nie cały rok.

Idealne faworki maja kształt kokardki, są bardzo kruche, rozpływają się w ustach, a ich powierzchnia pokryta jest bąbelkami powietrza. Smażyć je należy do oleju lub smalcu. Najlepiej wybrać olej rzepakowy lub kokosowy. Pamiętajmy, że smażyć je będziemy na głębokim tłuszczu, warto więc wyposażyć się w naczynie, które nie jest zbyt wąskie i wysokie. Sprawdzi się płaski garnek lub na przykład wok.

Jak zrobić faworki ?

Do wykonania faworków potrzebujemy: 450 g mąki, 5 żółtka, 200 g kwaśnej śmietany, łyżkę spirytusu (można zastąpić octem spirytusowym, wódką lub rumem), szczyptę soli i cukier puder do posypania faworków.

Przesianą mąkę połączyć z żółtkami, solą i spirytusem i wyrobić ciasto. Kulę wyrobionego ciasta zawinąć w folię i odstawić na 30 minut, by odpoczęło i zmiękło. Powinno leżeć w temperaturze pokojowej, nie w chłodzie. Po tym czasie należy ciasto wybić. Co to oznacza? Ciasto musi być dobrze zmaltretowane, trzeba wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dzięki temu faworki będą kruche, leciutkie, a na ich powierzchni znajdą się pęcherzyki powietrza. W tym celu ciasto rozwałkowujemy, składamy na pół i tłuczemy wałkiem lub innym narzędziem. Sprawdza się drewniany tłuczek, a nawet mocna, męska pięść. Ciasto znów wałkujemy i znów składamy na pół i znów bijemy. Czynność powinnam trwać przynajmniej 20 minut. Gdy uznamy, że nasza ofiara ma już dość, ciasto znów odkładamy na 30 minut, ale tym razem do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je cienko, tniemy nożem, lub radełkiem (sprawdzi się to do pizzy, ale specjalne radełko do faworków jest karbowane) na 3 cm pasy długości ok. 10 cm o skośnych końcach. W każdym faworku wycinamy dziurkę, przez która przewlec musimy jeden koniec faworka. Dzięki temu otrzymamy pożądany kształt faworka.

Smażymy!

Faworki smażymy na głębokim tłuszczy na złoty kolor- kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Do przewracania i wyjmowania ciastek użyć można na przykład patyczka do szaszłyków. Faworki warto kłaść na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Doświadczone gospodynie radzę zmienić tłuszcz w połowie smażenia, a do każdej partii (smażymy po kilka sztuk naraz) dodać nowy plaster surowego ziemniaka, który ma za zadanie wchłonąć zapach tłuszczu. Do cukru, którym będziemy posypywać nasze faworki dodać możemy trochę cukru waniliowego.

Wróć do kategorii magazyn

Faworki na Tłusty Czwartek 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*