Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Dzień Kotleta Schabowego – 7 listopad

Original Wiener Schnitzel mit Petersielienkartoffel

7 listopada przypada Dzień Kotleta Schabowego. Kotlet schabowy to jedna z ulubionych potraw Polaków. Na naszych stołach ląduje co niedzielę. Bez wstydu możemy zaserwować go też na wielkiej imprezie. Gościom z pewnością będzie smakował.

Kotlet schabowy to panierowany kotlet ze schabu, czyli mięsa wieprzowego. Wyglądem przypomina sznycel wiedeński, który robi się z cielęciny. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni staropolskiej. Skąd pochodzi? Według doniesień historycznych pierwsze kotlety schabowe można było spotkać na XIX wiecznych stołach. Pierwszy przepis na kotlet schabowy można znaleźć w książce Lucyny Ćwierczakowiczowej.

Jak przygotować kotlet schabowy?

Potrzebujemy: schab z kością lub bez kości, bułkę tartą, jajka, mąkę, pierz, sól i majeranek. Schab kroimy w plastry, a następnie cienko ubijamy tłuczkiem. Obtaczamy mięso w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju na dużej patelni, aż będą miały złoty kolor. Serwujemy z puree ziemniaczanym i mizerią. Świetnie pasuje też ze smażonymi pieczarkami.

 

 

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*