Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Domowe lody – jak je zrobić?

Homemade blueberry ice cream on vintage light blue wooden background

Pierwsze słoneczne dni sprawiły, że coraz częściej sięgamy po lody. Jednak w tych sklepowych jest dużo chemii i niepotrzebnych dodatków. Dlatego świetnym pomysłem są domowe lody, które robi się łatwo i szybko.

By stworzyć domową lodziarnię, wcale nie trzeba mieć specjalnej maszyny do lodów, choć faktycznie sporo ona ułatwia. Jednak na początek wystarczą zwykły garnek i mikser.

Krem angielski lub mleko skondensowane

Punktem wyjścia dla wszystkich lodów mlecznych jest baza. Najlepsza, najsmaczniejsza to ta z kremu angielskiego – żółtek ze śmietaną i cukrem. Niestety przygotowanie kremu angielskiego osobie niezaprawionej w kuchennych bojach, może przyjść z trudnością – krem nie może się zagotować, bo natychmiast się zwarzy. Jednak musi być na tyle gorący, by zmienić konsystencję na nieco gęstszą. Ze względu na obecność żółtek, bardzo ważne jest również, by osiągnął temperaturę, w której ginie salmonella, czyli 70 st. C. Lody na bazie kremu angielskiego są aksamitne, pełne smaku i dość sycące. Krem angielski może być podstawą większości smaków – owocowych, z dodatkiem bakalii, alkoholu, kawy i innych smakołyków.

Drugą opcją jest baza z mlekiem skondensowanym. To propozycja dla tych, którzy nie chcą podejmować się gotowania kremu angielskiego. Wykorzystując mleko skondensowane, po prostu miksuje się je z pozostałymi składnikami, np. mlekiem pełnym lub śmietanką 36% oraz dodatkami. Jednak trzeba pamiętać, że taka baza jest nieco mniej aksamitna.

Gdy mamy już gotową podstawę, najczęściej łączymy ją z dodatkami – kawałkami owoców, czekolady, bakaliami czy alkoholem.

Miksując je ręcznym mikserem, powinniśmy robić to tak długo, aż uzyskamy gładką konsystencję. Wówczas przykrywamy całość folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Lody w ciągu procesu mrożenia należy kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) wyciągać i powtarzać miksowanie. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję.

O wiele prościej jest z maszyną do lodów, która sama je miksuje i jednocześnie zamraża. Po skończonym procesie trzeba je jedynie domrozić przez kilka godzin w lodówce i już możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem domowych słodkości.

A może sorbet?

Dużo prostszą wersją lodów są sorbety – w ich składzie są tylko owoce, woda i cukier, który można zastąpić zdrowszymi alternatywami – ksylitolem lub stewią. Również można wykonać je metodą ręczną z pomocą miksera lub wykorzystując maszynę do lodów.

Warto zacząć przygodę z domowymi lodami – wtedy szybko poczujemy różnicę w smaku i jakości w stosunku do produktów z marketowych zamrażarek.

(aga)

 

Wróć do kategorii magazyn

Domowe lody – jak je zrobić? 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*