Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Domowe lody – jak je zrobić?

Homemade blueberry ice cream on vintage light blue wooden background

Pierwsze słoneczne dni sprawiły, że coraz częściej sięgamy po lody. Jednak w tych sklepowych jest dużo chemii i niepotrzebnych dodatków. Dlatego świetnym pomysłem są domowe lody, które robi się łatwo i szybko.

By stworzyć domową lodziarnię, wcale nie trzeba mieć specjalnej maszyny do lodów, choć faktycznie sporo ona ułatwia. Jednak na początek wystarczą zwykły garnek i mikser.

Krem angielski lub mleko skondensowane

Punktem wyjścia dla wszystkich lodów mlecznych jest baza. Najlepsza, najsmaczniejsza to ta z kremu angielskiego – żółtek ze śmietaną i cukrem. Niestety przygotowanie kremu angielskiego osobie niezaprawionej w kuchennych bojach, może przyjść z trudnością – krem nie może się zagotować, bo natychmiast się zwarzy. Jednak musi być na tyle gorący, by zmienić konsystencję na nieco gęstszą. Ze względu na obecność żółtek, bardzo ważne jest również, by osiągnął temperaturę, w której ginie salmonella, czyli 70 st. C. Lody na bazie kremu angielskiego są aksamitne, pełne smaku i dość sycące. Krem angielski może być podstawą większości smaków – owocowych, z dodatkiem bakalii, alkoholu, kawy i innych smakołyków.

Drugą opcją jest baza z mlekiem skondensowanym. To propozycja dla tych, którzy nie chcą podejmować się gotowania kremu angielskiego. Wykorzystując mleko skondensowane, po prostu miksuje się je z pozostałymi składnikami, np. mlekiem pełnym lub śmietanką 36% oraz dodatkami. Jednak trzeba pamiętać, że taka baza jest nieco mniej aksamitna.

Gdy mamy już gotową podstawę, najczęściej łączymy ją z dodatkami – kawałkami owoców, czekolady, bakaliami czy alkoholem.

Miksując je ręcznym mikserem, powinniśmy robić to tak długo, aż uzyskamy gładką konsystencję. Wówczas przykrywamy całość folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Lody w ciągu procesu mrożenia należy kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) wyciągać i powtarzać miksowanie. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję.

O wiele prościej jest z maszyną do lodów, która sama je miksuje i jednocześnie zamraża. Po skończonym procesie trzeba je jedynie domrozić przez kilka godzin w lodówce i już możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem domowych słodkości.

A może sorbet?

Dużo prostszą wersją lodów są sorbety – w ich składzie są tylko owoce, woda i cukier, który można zastąpić zdrowszymi alternatywami – ksylitolem lub stewią. Również można wykonać je metodą ręczną z pomocą miksera lub wykorzystując maszynę do lodów.

Warto zacząć przygodę z domowymi lodami – wtedy szybko poczujemy różnicę w smaku i jakości w stosunku do produktów z marketowych zamrażarek.

(aga)

 

Wróć do kategorii magazyn

Domowe lody – jak je zrobić? 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*