Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Domowe hamburgery na obiad i na imprezę

Homemade Burger

Lato to czas, gdy nie chcemy godzinami stać przy garnkach ani przy gotowaniu obiadu ani, gdy zapraszamy gości na wieczór. W dodatku to czas, gdy lubimy zjeść coś na szybko. Zamiast kupować poza domem fast foody, można z powodzeniem przygotować ich zdrowszą i smaczniejszą wersję w domu.

Hamburger nie musi być tłusty i niezdrowy. Wcale nie musi być piekelnie słony i zawinięty w papier z popularnej siecówki. Można przygotować hamburgera w wersji slow food w domu. Na pewno goście będą zachwyceni takim poczęstunkiem. W dodatku możemy pozwolić domownikom lub gościom samodzielnie komponować swoje burgery. Jak przygotować hamburgery w domu?

Kotlety

Kotlet jest podstawą dobrego burgera. Dlatego nie warto kupować gotowców, ale  przygotować je samodzielnie. Klasyczny hamburger ma w  środku kotleta wołowego, ale jeśli chcemy postawić na różnorodność można zrobić również kotlety drobiowe i wegetariańskie. Najlepiej przygotować je na grillu- także w wersji domowej- usmażyć na grillu elektrycznym lub chociaż na patelni grillowej. Wołowina na kotlety do hamburgerów musi zawierać trochę tłuszczu. Dzięki temu kotlety nie będą suche. Nie dodajemy do nich bułki tartej ani jajka. Wołowina po wyrobieniu i dodaniu odrobiny wody powinna doskonale skleić się sama. Do przyprawienia mięsa warto użyć posiekanej cebulki, musztardy, soli, pieprzu, kolendry. Mięso należy dłuższą chwilę wyrabiać w misce, wtedy lepiej się sklei. Kotlet drobiowy to może być po prostu zgrillowana pierś z kurczaka. Wystarczy posmarować ją musztardą i przyprawić, a następnie zgrillować. Kotleta wegetariańskiego przygotować możemy z kaszy jaglanej lub ciecierzycy.

Bułka

Wszystko będzie lepsze niż marketowa bułka do hamburgerów o przedłużonej trwałości- nawet zwykła kajzerka z piekarni. Jeśli jednak mamy chwilę czasu, warto samodzielnie upiec bułki i posypać je makiem luz sezamem. To zwykłe ciasto drożdżowe, które potrzebuje chwili uwagi, ale za to piecze się tylko 25 minut. Mnóstwo przepisów na bułki do hamburgerów znajdziemy w internecie. Każda dobrej jakoś bułka będzie smaczna, warto odwiedzić okolicznie piekarnie, niektóre mają szeroki wybór wysokiej jakoś pieczywa i na pewno wybierzemy jakiegoś okrągłe bułki do burgerów.  Przed złożeniem burgera przekrojoną bułkę warto lekko zgrillować od wewnętrznej strony- tak robią specjaliści od burgerów. Ponoć zapobiega to zbyt szybkiego nasiąkaniu bułki sosami.

Dodatki i sosy

Każdy z przyjemnością skomponuje swojego własnego burgera, jeśli damy mu wybór dodatków i sosów. Absolutnym must have w takim zestawie jest cebula, pomidor, ogórek konserwowy pokrojony w cienkie plastry, ser cheddar, keczup i musztarda. Ale warto dodać jeszcze ser pleśniowy, borówkę, smażony boczek, domowy sos barbecue, konfiturę z cebuli, ostre, marynowane papryczki, serek typu Philadelphia, ananasa. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Wybór domowej roboty sosów będzie dodatkową atrakcją.

(kejt)

 

Wróć do kategorii magazyn

Domowe hamburgery na obiad i na imprezę 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*