Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Deska serów – francuska przystawka na każdą okazję

various types of cheese with figs and grapes

Francuzi uważają, ze każdy posiłek powinien  zakończyć się kawałkiem dobrego sera. Deska serów to jeden z najbardziej znanych francuskich przysmaków. Podaje się go po daniu głównym, a przed deserem. Dowiedz się jak skomponować deskę serów.

Deska serów to idealna przekąska na każdą okazję. Możemy podać ją do śniadania, jako przystawkę, dodatek do dania głównego, albo część kolacji. We Francji jest aż 500 gatunków sera, dlatego to danie nigdy się nie znudzi. Za każdym razem na desce możemy położyć inne gatunki sera, a co za tym idzie, serwować inne smaki.

Deska serów – jaką deskę wybrać?

Nazwa tej przekąski wzięła się od sposobu podania. Różne gatunki sera wykłada się na deskę, która leży na stole. Możemy wybrać deskę kamienną lub drewnianą – wszystko zależy od rodzaju zastawy i dekoracji na stole. Jeśli nie mamy kamiennej płyty ani drewnianej deski możemy wyłoży sery na dużym białym talerzu lub ceramicznym półmisku. Wielkość zależy od liczby i gramatury serów, które chcemy na niej wyłożyć, a także liczby gości, których zaprosiliśmy.

Deska serów – jak skomponować?

We Francji istnieje 500 gatunków sera, ale oczywiście nie wszystkie muszą się znaleźć na naszym stole. Chodzi o to, że każdy znajdzie smak dla siebie. Zgodnie francuską  zasadą – deska serów powinna  być różnorodna, dlatego wybieramy 5 różnych gatunków sera. Mamy do wyboru miękkie i twarde, świeże i dojrzewające oraz różne rodzaje serów pleśniowych. Do tego dochodzi jeszcze podział na sery z mleka krowiego, owczego i koziego. Niezwykle popularne są też sery wędzone i z dodatkami np. ziołami czy pieprzem. Najlepiej wybrać na deskę 5 różnych serów, które zapewnią różnorodność wizualną i smakową.

Jak kroić i podawać sery?

Wszystkie sery należy wyjąć z lodówki godzinę przed podaniem. Sery serwujemy zawsze w temperaturze pokojowej, ponieważ mają wtedy pełny i wyrazisty smak. Możemy pokroić sery i podawać w plastrach lub w trójkątach jak kawałki  tortu. Możemy też przy desce położyć nóż do serów, żeby goście mogli ukroić sobie kawałek na jaki mają ochotę. Zawsze zaczynamy jedzenie od serów najłagodniejszych w smaku, by później przejść do tych ostrzejszych.

Jak udekorować deskę serów?

Na desce serów mogą znaleźć się dodatki , które nie tylko służą dekoracji, ale też świetnie komponują się w smaku z serami. Najlepiej podawać na desce z serami:

  • winogrona
  • orzechy
  • figi
  • gruszkę
  • suszone pomidory
  • suszone owoce

Smacznego!

Zapisz

Wróć do kategorii magazyn

Deska serów – francuska przystawka na każdą okazję 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*