Jarmuż to modne i wartościowe warzywo, które odpowiednio przyrządzone smakuje naprawdę pysznie, a do tego ma wiele cennych właściwości zdrowotnych.
To odmiana kapusty warzywnej, która uważana jest za najbardziej odżywcze warzywo na świecie, a do tego jest także świetną, kuchenną dekoracją. Polecana osobom ceniącym zdrowy tryb życia, ponieważ zawiera niewiele kalorii, a do ma bardzo dużo błonnika. Jarmuż powinny jeść osoby z niedoborem żelaza oraz ze skłonnościami do częstych przeziębień. Cenną właściwością jarmużu jest jego odżywczy wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Co można z niego przygotować?
Zdrowy koktajl
Napoje z warzyw i owoców są prawdziwym hitem wśród osób trzymających dietę oraz wszystkich blogerów kulinarnych. Są one pełne witamin, a do tego smaczne. Również ich wygląd przyciąga wzrok, a przecież każdy lubi „jeść oczami”.
Koktajl z dodatkiem jarmużu to świetny pomysł na deser dla znajomych w czasie domówki! Najprościej połączyć go z jabłkiem, pietruszką, ananasem czy bananem – umieścić w blenderze z niewielką ilością jogurtu naturalnego i zmiksować na gładką papkę. Dla dekoracji możemy umieścić także listek mięty, pietruszki lub bazylii i pełnowartościowy koktajl gotowy! |Blender stojący Zelmer ZSB 1400 B [KUP]
Odżywczą sałatkę
Innym pomysłem na wykorzystanie jarmużu może być pyszna sałatka. To również świetny pomysł na imprezową, zdrową przekąskę lub na niskokaloryczną kolację. Dodaj do niego Twoje ulubione warzywa – mogą to być przykładowo pomidorki koktajlowe oraz cebula – oliwę z oliwek i odrobinę soku ze świeżej limonki. |Kuchnia wegetariańska. Polskie przepisy [KUP]
A może chipsy?
Chipsy są nieodłącznym elementem większości imprez ze znajomymi. Przecież każdy lubi chrupiące przekąski, które są podzielne i smaczne. Ale może warto odstawić tłuste, kaloryczne chipsy, a w zamian za to przygotować coś zdrowego? Chipsy z jarmużu są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy surowe warzywo podzielić na małe kawałki, skropić oliwą, posypać solą i wrzucić na kilka minut do piekarnika. Oczywiście wedle uznania można modyfikować przepis używają do posypania ulubionych przypraw – ziół, chili czy papryki. |Przekąski na imprezę. Łatwiejsze niż myślisz [KUP]
Przeczytaj także:
- Nie tylko gryczana – jedz kasze na zdrowie!
- Dlaczego warto jeść zielony groszek?
- Detoks – prezent dla naszego organizmu
- Niebanalne dania z bananami
- Co zrobić z ziemniakami z obiadu?
(kasia)