Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Dlaczego warto jeść zielony groszek?

Peas pod and pea grains

Zielony groszek – mrożony, konserwowy lub świeży – jeszcze w łupinach, to nie tylko dodatek do kultowej sałatki jarzynowej. Z czym łączyć zielony groszek i dlaczego warto go jeść?

W tych niepozornych, małych, zielonych kuleczkach tkwi potężne źródło ważnych składników. W groszku znajdują się witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarcza minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.

Pomaga też walczyć z cholesterolem, a że jest silnym antyoksydantem, świetnie wpływa także na jakość żył i działa przeciwnowotworowo.

Nie tylko sałatka jarzynowa

Miłośnicy kultowej, narodowej sałatki jarzynowej dzielą się na tych, którzy używają groszku z puszki i na tych, którzy wybierają ten produkt w wersji mrożonej. Wiele osób nie widzi innego zastosowania dla zielonego groszku, tymczasem jest to fantastyczne warzywo do wykorzystania w wielu okolicznościach.

Na początek przystawka – kremowa zupa z zielonego groszku! Bardzo elegancka, w przepięknym, energetyzującym kolorze, przywołującym wiosnę. By nie była mdła, można dodać do niej np. chips z boczku lub szyfonadę z bazylii.

Inną, smaczną i zdrową przystawką z groszku może być pesto. Groszek, czosnek, bazylia, sól, pieprz, sok z cytryny i odrobina masła – prawda, że proste? A pomysłowe, efektowne i zdrowe…

Na ciepło i zimno

Groszek jest również elementem innej popularnej, polskiej potrawy – marchewki z groszkiem, serwowanej jako przystawka do obiadu. Ale można go połączyć także z innymi warzywami, np. jarmużem, brokułami czy kukurydzą. Jest wspaniałym dodatkiem do risotto – nie tylko daje włoskiemu daniu piękny kolor, ale także wprowadza ciekawy smak i niebanalną teksturę, bo długo pozostaje jędrny.

Można też bez obaw dodawać go do innych dań jednogarnkowych – kaszotta, pilawu i zapiekanek.

Jako dodatek

Groszek, a w zasadzie puree z niego, jest także świetnym dodatkiem do mięs, szczególnie do wieprzowiny. Puree z groszku może asystować np. polędwiczkom wieprzowym w sosie cebulowym albo roladkom drobiowym zawiniętym w szynkę parmeńską. Zresztą ta druga również bardzo „lubi” się z tradycyjnym polskim groszkiem i można z nią tworzyć inne ciekawe miksy.

(aga)

Czytaj także:

* Risotto – danie na specjalną okazję

* Zaproś przyjaciół na rozgrzewające zupy

* Dlaczego warto jeść banany?

* Placki warzywne – zdrowe, pyszne i łatwe

* Te rzeczy zazwyczaj kupujesz – zrób je samemu

* Herbaty na odchudzanie – które są skuteczne?

Wróć do kategorii magazyn

Dlaczego warto jeść zielony groszek? 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*