Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Bażant na bazie 18-letniej whisky

18 letni grant's

Na polskim rynku pojawiła się 18-letnia whisky popularnej szkockiej marki Grant’s. Jest ona połączeniem klasycznych zbożowych whisky oraz single malt, czyli whisky dojrzewającej w dębowych beczkach minimum 18 lat. 18-letni Grant’s to gratka nie tylko dla smakoszy whisky, ale także pań domu, które lubią smak potraw przygotowanych na bazie tego trunku. Propozycje przygotował znakomity kucharz, Aleksander Baron. Co proponuje?

Zacznijmy od smaku 18-letniego Grant’s. Trunek łączy w sobie aromat miodu, przypraw i orzechów. Wyczuwalne są także owocowe nuty i smak porto. Whisky typu blended jest zdobywcą prawie 40 międzynarodowych nagród, dlatego warto wykorzystać ją by podkreślić smak potraw. Aleksander Baron, znany polski kucharz przekonuje, że whisky nie służy tylko do picia. Dla marki Grant’s przygotował specjalne menu na bazie whisky.

aleksander baron

Przepisy

Bażant macerowany w gryczanym miodzie ze sfermentowanym jęczmieniem z Grant’s Ale Cask Finish, beza

Macerowany bażant:
• 4 piersi bażanta
• 150g miodu gryczanego (lub innego wedle własnego uznania)
• 150g soli morskiej

Po oczyszczeniu mięsa z błon natrzyj je solą połączoną z miodem. Odstaw w przykrytym naczyniu na noc. Mięso z dnia na dzień będzie się coraz bardziej ścinać. Codziennie je próbując sam ocenisz, co jest Twoim upragnionym efektem. Moim zdaniem zarówno ciekawy jest po godzinie, jak i po jednym dniu bądź tygodniu.

Fermentowany jęczmień:
• 150g soli
• 1kg płatków jęczmiennych
• dwa jabłka
• 100g imbiru
• 200ml Grant’s Ale Cask Finish
• 1l wody (źródlanej)

Zalej sól wodą, zagotuj tak by sól się rozpuściła i odstaw do wystygnięcia.
Zetrzyj obrane jabłko i imbir. Połącz wszystkie składowe. Wstaw do zamykanego naczynia na okres od tygodnia do roku. (A może uda się i dłużej)

bażant na bazie whisky

Beza:
• dwa jaja
• 100g drobnego cukru
• łyżka zmielonego pieprzu
• dwie szczypty soli

Oddziel białka od żółtek. Ubijaj białka z solą mikserem na wolnych obrotach. Kiedy piana będzie sztywna zwiększ obroty. Dodaj cukru i pieprzu. Ubijaj przez kolejne 5 minut. Piecz na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w 180’C przez 5min, następnie przez 20 w temperaturze 120’C.

Polędwica wołowa z Czerwonego Angusa sezonowana sześć tygodni, masło wędzone w torfie z whisky Grant’s Sherry Cask Finish, proch z węgla z mandarynki

Masło wędzone:
• 350g masła
• 150ml śmietanki 36%

Masło po ostygnięciu wlej do syfonu, dolej śmietanki i whisky, zakręć syfon i załaduj nabój. Mocno wstrząśnij. Pozostaw na kwadrans w chłodnym pomieszczeniu (nie w lodówce!).
Wstrząśnij przed użyciem syfonu.
Owocowy finisz whisky dopełni torfowy wędzony smak i kremową konsystencję masła.

Proch z węgla z mandarynki:
Skórki kilku mandarynek upiecz w piekarniku w 180’C aż do zwęglenia. Za pomocą Termomix’u, blendera lub młynka do kawy zmiel na proch.

Steki smaż na jednej stronie na łyżce klarowanego masła na mocno rozgrzanej patelni. Posyp wędzoną solą i świeżo mielonym pieprzem.

(kinga)

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*