Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Bażant na bazie 18-letniej whisky

18 letni grant's

Na polskim rynku pojawiła się 18-letnia whisky popularnej szkockiej marki Grant’s. Jest ona połączeniem klasycznych zbożowych whisky oraz single malt, czyli whisky dojrzewającej w dębowych beczkach minimum 18 lat. 18-letni Grant’s to gratka nie tylko dla smakoszy whisky, ale także pań domu, które lubią smak potraw przygotowanych na bazie tego trunku. Propozycje przygotował znakomity kucharz, Aleksander Baron. Co proponuje?

Zacznijmy od smaku 18-letniego Grant’s. Trunek łączy w sobie aromat miodu, przypraw i orzechów. Wyczuwalne są także owocowe nuty i smak porto. Whisky typu blended jest zdobywcą prawie 40 międzynarodowych nagród, dlatego warto wykorzystać ją by podkreślić smak potraw. Aleksander Baron, znany polski kucharz przekonuje, że whisky nie służy tylko do picia. Dla marki Grant’s przygotował specjalne menu na bazie whisky.

aleksander baron

Przepisy

Bażant macerowany w gryczanym miodzie ze sfermentowanym jęczmieniem z Grant’s Ale Cask Finish, beza

Macerowany bażant:
• 4 piersi bażanta
• 150g miodu gryczanego (lub innego wedle własnego uznania)
• 150g soli morskiej

Po oczyszczeniu mięsa z błon natrzyj je solą połączoną z miodem. Odstaw w przykrytym naczyniu na noc. Mięso z dnia na dzień będzie się coraz bardziej ścinać. Codziennie je próbując sam ocenisz, co jest Twoim upragnionym efektem. Moim zdaniem zarówno ciekawy jest po godzinie, jak i po jednym dniu bądź tygodniu.

Fermentowany jęczmień:
• 150g soli
• 1kg płatków jęczmiennych
• dwa jabłka
• 100g imbiru
• 200ml Grant’s Ale Cask Finish
• 1l wody (źródlanej)

Zalej sól wodą, zagotuj tak by sól się rozpuściła i odstaw do wystygnięcia.
Zetrzyj obrane jabłko i imbir. Połącz wszystkie składowe. Wstaw do zamykanego naczynia na okres od tygodnia do roku. (A może uda się i dłużej)

bażant na bazie whisky

Beza:
• dwa jaja
• 100g drobnego cukru
• łyżka zmielonego pieprzu
• dwie szczypty soli

Oddziel białka od żółtek. Ubijaj białka z solą mikserem na wolnych obrotach. Kiedy piana będzie sztywna zwiększ obroty. Dodaj cukru i pieprzu. Ubijaj przez kolejne 5 minut. Piecz na blasze wyścielonej papierem do pieczenia w 180’C przez 5min, następnie przez 20 w temperaturze 120’C.

Polędwica wołowa z Czerwonego Angusa sezonowana sześć tygodni, masło wędzone w torfie z whisky Grant’s Sherry Cask Finish, proch z węgla z mandarynki

Masło wędzone:
• 350g masła
• 150ml śmietanki 36%

Masło po ostygnięciu wlej do syfonu, dolej śmietanki i whisky, zakręć syfon i załaduj nabój. Mocno wstrząśnij. Pozostaw na kwadrans w chłodnym pomieszczeniu (nie w lodówce!).
Wstrząśnij przed użyciem syfonu.
Owocowy finisz whisky dopełni torfowy wędzony smak i kremową konsystencję masła.

Proch z węgla z mandarynki:
Skórki kilku mandarynek upiecz w piekarniku w 180’C aż do zwęglenia. Za pomocą Termomix’u, blendera lub młynka do kawy zmiel na proch.

Steki smaż na jednej stronie na łyżce klarowanego masła na mocno rozgrzanej patelni. Posyp wędzoną solą i świeżo mielonym pieprzem.

(kinga)

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*