Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Imprezowe sposoby na cieciorkę

homemade hummus with chickpeas

Cieciorka, nazywana też ciecierzycą, to coraz bardziej popularne warzywo, które powoli zyskuje coraz większą popularność. I nic dziwnego, jest nie tylko bardzo zdrowe, ale także pozwala wyczarować efektowne i oryginalne dania na imprezy, proszone kolacje i nie tylko.

Ciecierzyca, zwana również grochem włoskim to świetne źródło białka i doskonała alternatywa dla mięsa. Jeśli często gościsz u siebie wegetarian, to idealnym wyborem będzie właśnie cieciorka. Nie tylko ma dużo białka, jest także niskokaloryczna, ma dużo błonnika, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Jest zatem idealna dla osób dbających o linię, a także takich, które uprawiają sport. Dzięki zawartości żelaza, ciecierzyca zapobiega anemii. Warto spróbować zaprzyjaźnić się z tą rośliną. Przedstawiamy pomysły na efektowne dania z cieciorki.

Hummus

To pasta z cieciorki, która pochodzi z kuchni arabskiej. Tradycyjnie jedzona jest z pieczywem. To idealna imprezowa przekąska. Jeśli podamy ją w dużej misie ozdobioną sproszkowaną, czerwoną papryką, a obok postawimy warzywa i pieczywo do maczania- na pewno szybko zniknie. Od humusu można się uzależnić. Jak zrobić dobry humus? Przepisów jest wiele, ale podstawą jest zawsze ugotowana cieciorka, czosnek i pasta tahini (sezamowa pasta arabska- można ja kupić w sklepach ekologicznych i kolonialnych- ważne, by nie posiadała niepotrzebnych dodatków, a jedynie ziarna sezamu w składzie). Szklankę suchej ciecierzycy należy ugotować do miękkości. Niektórzy przed gotowaniem radzą wymoczyć ziarna w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej i gotować dopiero po wypłukaniu. Tylko z dobrze ugotowanej, miękkiej, kremowej ciecierzycy wyjdzie dobry humus. Wystudzoną cieciorkę wrzucić do misy, dodać szklankę pasty tahini, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, szczyptę soli i blendować powoli dodając 1/3 szklanki bardzo zimnej wody. Hummus musi być gęsty i bardzo kremowy, bez grudek. Przed podaniem humus można ozdobić papryką, łyżka oliwy, natka pietruszki lub ziarnami sezamu.

Cieciorka na ciepło

Ziarna ciecierzycy doskonale też nadają się do podawania na ciepło. Wystarczy ugotowaną cieciorkę wrzucić na rozgrzana patelnię z oliwą, cebulką i czosnkiem. Podsmażyć chwilę  po czym dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko można zalać pomidorami z puszki, passatą lub świeżymi pomidorami (sam posiekany miąższ- bez pestek). Wszystko oprószyć solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Taka cieciorka smakuje wyśmienicie ze świeżą bagietką i białym winem.

Zamiast czipsów

Wystarczy ugotowaną cieciorkę obtoczyć dokładnie w ulubionych przyprawach, a następnie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziarna muszą leżeć jedną warstwą, równomiernie rozłożone. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni. Czas pieczenia to około 20 minut. Prażona cieciorka to doskonała alternatywa dla czipsów czy słonych orzeszków, jest chrupiąca, a jej smak zależy tylko od naszej inwencji. Większość osób lubi lekko pikantną prażona ciecierzycę. To idealna propozycja na imprezę z meczem lub serialami.

 

(kejt)

Wróć do kategorii magazyn

Imprezowe sposoby na cieciorkę 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*